HET BESTUUR

Jeroen Kleijne voorzitter

“Al sinds mijn vierde jaar woon ik in Noord, en de laatste 25 jaar in Tuindorp Nieuwendam. Met veel genoegen huur ik sinds 2013 een kantoor boven café ’t Sluisje, een bijzondere kroeg met heerlijk terras waar ik al als middelbare scholier graag een drankje kwam doen. Voor mij is Nieuwendam een dorp waar ik heel erg thuis ben en waar ik voor mijn gevoel iedereen ken. Vandaar dat ik het een eer vind om me met mijn medebestuursleden in te zetten voor behoud van het café, in mijn ogen het hart van Nieuwendam.”

Fred Redeker penningmeester

“Mijn vrouw Francisca en ik wonen al 25 jaar in Nieuwendam. Eerst op de
Nieuwendammerdijk en inmiddels op de Nieuwendammerkade. Onze kinderen zijn in deze buurt opgegroeid. Rondom de dijk wonen geweldige mensen, soms geboren en getogen, soms import, en dat gaat heel goed samen. We hebben hier fantastische vrienden en voor ons is café ’t Sluisje met het terras de plek waar we elkaar meestal ontmoeten. Eind 2016 kwam het pand van het café te koop. We wisten dat langs de Waterlandse Zeedijk al een aantal café’s was verdwenen en tot woonhuis verbouwd, zoals De Scheepskameel in Uitdam, Hollands Glorie in Durgerdam en De Kiviet in Schellingwoude. In Nieuwendam mocht dat niet gebeuren! Door de inzet van veel buurtgenoten hebben we het café kunnen behouden voor de buurt. Ik mag mijn bijdrage leveren als penningmeester van de Coöperatie – gelukkig met een gezonde exploitatie. Dus buurtbewoners, kom naar het café, ontmoet anderen, en graag veel rondjes. Laten we samen kijken of we meer leuke dingen kunnen doen voor de buurt.”

Jan Bouw

“Ik ben opgegroeid in een Brabants dorp en later verhuisd naar Amsterdam. Van allebei heb ik genoten: de rust van het dorp en de weelde van de stad. Dat er een combinatie mogelijk was van beide besefte ik pas op het moment dat ik in de voorjaarszon op het welbekende bankje voor onze mooie kroeg zat. Sinds 2009 wonen we met enorm veel plezier schuin achter ’t Sluisje en groeien onze kinderen hier op. Ze zijn dol op de Sluisjeburger en de worteltaart en oefenen zo nu en dan al met drie borden lopen… Ik heb al wat werkzaamheden mogen verrichten rondom de oprichting van de coöperatie; de laatste paar jaar heb ik veel plezier beleefd aan het organiseren van buurtevenementen met de Commissie Voorkamer. De komende jaren blijf ik me graag inzetten om de buurtfunctie te versterken. Zodat ons café de plek is en blijft waar iedereen elkaars naam kent.”

Simone Kranendonk secretaris

“Vlak voor de geboorte van mijn zusje verhuisde ik als peuter van anderhalf met mijn ouders naar Nieuwendam. Mijn jeugd heb ik doorgebracht op het Meerpad, en vanaf Schellingwoude fietste ik naar de middelbare school in de stad. Op mijn zeventiende ging ik werken bij ’t Sluisje, al snel met eigen avonden achter de bar. Naast mijn studie werkte ik er parttime, ook in tijden dat ik een huisje in de stad had. Als ik ‘thuis’ (nu Vogeldorp) laat zien, is een bezoek aan ‘t Sluisje vaste prik. Ik ben erg begaan met het café en de buurt. Ik hoop dat ik als bestuurslid de saamhorigheid kan versterken en het warme gevoel van het café kan uitdragen.”

Maarten Middelburg

“Ik woon sinds mei 2016 op de Nieuwendammerdijk schuin tegenover het Sluisje. De beslissing om daar te gaan wonen had ik een half jaar daarvoor genomen op het terras. De plek is magisch en de kroeg en haar bezoekers draagt daar aan bij. Ik ben geen grote klant en ik woonde er toen ook nog maar net, maar toen ik hoorde dat het Sluisje te koop kwam, riep ook ik meteen: “crowdfunding!!”. Dit instituut moest behouden blijven en diezelfde avond hebben een groep enthousiastelingen met hetzelfde idee de basis gelegd voor de coöperatie.

In die eerste weken al raakte ik betrokken om mee te denken, zaken te regelen en toen het bestuur verder uitgebreid moest worden heb ik zitting genomen als bestuurslid. Ik was belast met huurderszaken, met name de contacten met de bewoners en de huurders boven het Café. Nu dus voor een tweede termijn en zal ik me weer gaan bezig houden met het pand en de huurders; dat ga ik ook weer met plezier aan. De huidige samenstelling van het bestuur is divers en enthousiast en heeft het behoud van het Sluisje als grootste gemene deler; samen dragen we zorg voor een verantwoord beheer. Plezier en verbinding zijn daarbij voor mij belangrijke waarden.”

Mark de Vos

“Dit unieke dorp midden in Amsterdam heeft mijn hart veroverd. Als fervent stadsmens, geboren en getogen in Rotterdam, woon ik sinds 2007 op de dijk. Mijn gezin en ik vinden het heerlijk om zo midden in de grootste stad van ons land in zo’n gezellige en sociale straat te kunnen wonen. We kennen veel buren en doen best veel met ze. De laatste paar jaar kom ik wat minder in het café, maar ik help graag mee om dit weer meer het ‘buurthuis van de straat’ te laten worden.”